Gazze’ye doğru ilerleyen Global Sumud Filosuna, Yunanistan açıklarında uluslararası sularda İsrail donanması tarafından müdahale gerçekleştirildi. Operasyon sonucunda filoya ait 21 teknenin alıkonulduğu ve çok sayıda sivil aktivistin gözaltına alındığı bildirildi.

Müdahalenin, gemiler Girit Adası açıklarında seyir halindeyken gerçekleştiği aktarıldı. Filoda bulunan aktivistlerin ve organizatörlerin açıklamalarına göre, İsrail’e ait savaş gemileri yardım filosunun etrafını sararak geri dönmeleri yönünde uyarılarda bulundu.

Olay sırasında gemilere yönelik yoğun sinyal karartma (jamming) uygulandığı ve bu yolla aktivistlerin dünya ile iletişiminin kesilmeye çalışıldığı ifade edildi. Kritik anlarda filoya ait çok sayıda tekneyle bağlantının tamamen koptuğu ve sivil katılımcıların savunmasız bırakıldığı bildirildi.

Filo, 39 farklı ülkeden yüzlerce sivil katılımcının yer aldığı 50’den fazla tekneden oluşuyordu. İsrail tarafından yapılan açıklamalarda 20’den fazla teknede bulunan yaklaşık 175 aktivistin alıkonulduğu belirtilirken, bağımsız kaynaklar ele geçirilen tekne sayısının 21 olduğunu ifade ediyor.

Filoda Türk vatandaşlarının da bulunduğu, ancak müdahale sonrası sağlık ve güvenlik durumlarına ilişkin henüz net bir bilgi paylaşılmadığı kaydedildi. Öte yandan bazı teknelerin manevra yaparak Yunanistan kara sularına ulaştığı ve güvenli bölgeye geçiş sağladığı bildirildi.
Yaşanan müdahale uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, insan hakları çevreleri olayın uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. Filonun organizatörleri, sivillerin hedef alınmasını sert şekilde eleştirerek uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
