Almanya bayraklı MV Kathrin gemisi, İsrail’e askeri patlayıcılar taşıdığı gerekçesiyle küresel çapta tepki toplamaya devam ediyor. Yeryüzü Avukatları Derneği (WOLAS) İzleme Birimi tarafından hazırlanan rapora göre, gemi 18 Ekim 2024’ten bu yana toplam 68 konteyner askeri patlayıcı ile İsrail’e sevkiyat yapan MV Kathrin, 3 Kasım’da İstanbul’daki Haydarpaşa Limanı’na demirledi ve şuan Türkiye'nin limanlarında demirlemeye devam ediyor.
MV Kathrin’in taşıdığı yük, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail’e yönelik soykırım tespitleri ve BM İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail’e askeri ambargo çağrılarıyla doğrudan çelişiyor. Raporda, geminin RDX/Hexogen ve TNT gibi askeri amaçlı patlayıcıları İsrail’e ulaştırarak, Filistin halkına yönelik saldırılarda kullanılma ihtimaline dikkat çekiliyor.
Vietnam’dan yola çıkan gemi, farklı limanlardan geçiş yaparak Avrupa'ya ulaştı; ancak Namibya, Angola ve Malta gibi bazı ülkelerin kara sularına alınmadı. Portekiz ise 17 Ekim'de geminin taşıdığı askeri yük nedeniyle bayrağını geri çekti. 30 Ekim’de Mısır’ın İskenderiye Limanı’nda yeniden demirleyen gemi, insan hakları örgütlerinin dikkatini çekti ve Almanya merkezli Avrupa Hukuki Destek Merkezi (ELSC) Berlin'de geminin sevkiyatını durdurmak amacıyla hukuki süreç başlattı.
WOLAS İzleme Birimi, Türkiye'ye uluslararası hukuki yükümlülükleri kapsamında MV Kathrin'in İstanbul’dan çıkışına izin vermemesi ve askeri kargoya el koyması çağrısında bulundu. WOLAS’ın raporu, devletlerin soykırım suçuna dolaylı olarak katkıda bulunmaktan kaçınmak amacıyla bu tür askeri kargoların geçişine izin vermemesi gerektiğini vurguluyor.
Wolas İzleme Birimi’nin yayınladığı raporun tamamına ulaşmak için: https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1I5YUTOncNc_xzrK37iaSf_JU2eEQXUoi