Haberler
Vicdanı Hür Hukukçulardan Özgürlük Nöbeti'ne Destek!
Bir araya gelen gönüllü hukukçular, Ulaştırma Bakanlığı'nın kalkış iznini vermediği Vicdan Gemisi için basın açıklaması yaptı.
18.09.2024

Gemiye kalkış izni verilmemesinin hukukta bir temeli olmadığını belirten ve bu yanlıştan derhal vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen hukukçular, Vicdan Gemisi'ne izin verilmesi çağrısı yaptı.

 

12 farklı ülkeden onlarca STK'nın oluşturduğu Özgürlük Filosu Koalisyon, bünyesinde bulunan gemilerle birlikte Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkacaktı. Yapılacak seferin bir amacı da Gazze için farkındalık oluşturmak ve Akdeniz'in barışa ve refaha kavuşmasını sağlamaktı.

 

Mavi Marmara Derneği, Özgürlük Filosu Koalisyonunun Türkiye'deki iki temsilcisinden biri olarak bünyesinde bulunan Vicdan Gemisi'ni koalisyondaki diğer gemilerle birlikte Gazze'ye gönderecekti.

 

Bu noktada liman çıkış evrağı verilmeyen Vicdan Gemisi'nin mevcut durumu hakkında hukukçular şu açıklamaları yaptı:

 

"Uluslararası hukuku ihlal eden deniz ablukasını kırmak ve insani yardım götürmek amacıyla yola çıkmak isteyen Vicdan Gemisi'nin Türkiye Devleti tarafından engellenmesi Türkiye'yi bu soykırımın suç ortaklarıyla aynı hizaya getirme riski taşımaktadır."

 

"Bu noktada Türkiye'nin Vicdan Gemisi'ne geçiş izni vermemesi uluslararası hukukun ve insani sorumlulukların açık bir ihlalidir. Ulaştırma Bakanlığı'nın Vicdan Gemisi hakkındaki mevcut tutumu ulusal hukukumuza aykırı olduğu gibi ulusrarası hukuka da aykırıdır."

 

 

İsrail'e yola çıkacak ticari bir gemi olsa 15 dakikada liman çıkış evrağı alabilecek olan Vicdan Gemisi yaklaşık 60 güne yakındır Haydarpaşa Limanı'nda bekletilirken, liman çıkış evrakının çok hızlı bir şekilde verilebildiğini belirten vicdanı hür hukukçular açıklama da Vicdan Gemisi'nin misyonuna da şöyle değindi:

 

"Bu engellerin aşılması noktasında filonun bir bileşeni olan Vicdan Gemisi'nin misyonu, Avrupa'daki limanları gezerek Filistin farkındalığı oluşturmak olarak güncellensede Ulaştırma Bakanlığı tarafından gemi limanda alıkonulmuş ve geminin çıkışına müsaade edilmemiştir."

 

"Bakanlık esasen çok basit ve hızlı bir işlem olan liman çıkış evraklarını tam 54 günü aşkın süredir vermemekte, filonun misyonunu yerine getirememesi için her türlü çabayı gösteren İsrail'in maksadına ulaşmasında isteyerek veya istemeyerek aracılık etmektedir."

İlgili haberler
Tümünü gör