Haberler
İsrail'in Gazze'deki Soykırımına Karşı Özgürlük Filosuna Engel: 'Ne Olursa Olsun Yola Çıkacağız'
İsrail'in Gazze'deki saldırılarını soykırım olarak nitelendiren Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, Özgürlük Filosuna yönelik engellemeleri kınayarak, "İsrail'e petrol sağlayan devletler suça ortak oluyor. Ne olursa olsun, Özgürlük Filosunu bu limanlardan çıkaracağız" dedi.
26.08.2024

7 Ekim tarihinde başlayan saldırılarda işgalci İsrail şu kadar 40.000’den fazla insanı katletti. İşgalcilerin saldırılarının devam ettiği Filistin’de yaşananlar soykırım boyutuna ulaştı. Bu soykırıma karşı on binlerce Filistin sevdalısının katıldığı yürüyüşte konuşma gerçekleştiren Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, Özgürlük Filosu gemileri hakkında şu açıklamaları yaptı:

 

“İsrail’in ‘ulaşılamaz Gazze’ algısı tamamen bir yalandır. Fakat ne zaman ki bizler hareket etmeye kalkışsak bizler İsrail ve İsrail’in işbirlikçileri ile karşı karşıya kalıyoruz.

 

Aylardır Özgürlük Filosu’nu dünyanın farklı ülkelerinde koordine ettik. Bu süreçte binlerce insan filomuzun destekçisi oldu. Özgürlük filosu bulunduğu tüm ülkelerdeki hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve halkla danışıklı şekilde hareket etmek istiyordu. Fakat son günlerde Özgürlük Filosunun bir parçası olan Vicdan Gemi’mizi Haydarpaşa Garı’na çektik. Burada yüklemeleri ve sertifikaları tamamlanan gemimiz kalkışa hazır halde beklerken sadece 15 dakika süren bir liman çıkış evrakı için 25 gündür gemimiz limanda bekletiliyor.”

 

Yine gemilerin insani yardım gemisi olarak değil de başka bir amaçla kalkacağı söylense çok daha farklı bir süreç olacaktı diyen Songür, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Eğer ki biz ‘Gemimiz Tel Aviv’e, Aşdod’a gidecek deseydik bu işlemimiz tam olarak 15 dakika sürecekti.

 

Günlerden beri birçok tehdit ve arama alıyoruz. Yaptığımızın tehlikeli olduğu söyleniyor. Arada siyasi meselelerin olduğu söyleniyor, ticaretin olduğu söyleniyor. Arkadaşlar, İsrail şu an hangi uluslararası anlaşmaya uyuyor? İsrail Gazze’de soykırım uygularken hangi anlaşmaya uyuyor? Küçücük çocuklar öldürülürken İsrail hangi anlaşmalara uydu da bizim karşımıza bazı ticari anlaşmaları getiriyorsunuz?”

 

İsrail’e petrol ve enerji sağlayan ya da buna müsaade eden devletlerin suça ortak olduğunu ifaden eden Songür, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Bizler ‘Can Azerbaycan’ diyoruz, ‘Gardaş Azerbaycan’ diyoruz. Azerbaycan’dan gelen ham petrol, ülkemizden geçerek Bakü-Ceyhan boru hattı üzerinden İsrail’e aktarılıyor. Orada damıtılıyor ve Gazze’yi vuran uçakların yakıtları olarak kullanılıyor.

 

Türkiye’den çıkan ticaret gemileri Gazze’ye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Aşdod limanına giderken, insani yardım gemilerinin sadece 35 kilometre aşağıda bulunan Gazze’ye gidememesi siyasi bir ayıptır.

İlgili haberler
Tümünü gör